Angående utveckling

(lägger in ett inlägg från en gammal blogg bara för att ger er något att läsa.)

 

Tjenstehjon skall i sitt förhållande wara gudfruktigt, troget, flitigt, lydigt, nyktert och sedligt samt icke undandraga sig det arbete och de sysslor, husbonde skäligen föresätter. Är tjenstehjon försumligt, gensträfwigt, eller oordentligt och låter det sig ej rättas, eller wisar det sig otoget, okunnigt eller eljest odugligt i tjensten, må det derifrån skiljas med förlust af hela lönen, samt erhålle sådant betyg det förtjenar

 

Ur Svea Rikes Lag 1833,Legostadgan §10.

 

Det är tur att vi inte har den lagen kvar… Nuförtiden får man behålla en del av lönen i alla fall så lite har ju ändrats.. Hur länge finns det inga garantier för däremot, lagen är lite luddig på den punkten. Det är ju företagen och inte arbetaren som håller samhället flytande så det har väl ansetts bäst att låta företagen göra som de vill emedan hjonen får bita gräs eller smaka piska. Det känns väl sådär att Sverige inte har förändrats mer på 200 år, då var vi ett U-land, idag sägs vi vara ett I-land men jag vet inte hur de räknar vid den bedömningen. Vanligt folk lever under i stort sett samma förhållanden förutom att vi idag har tv, internet och mobiltelefoner. Synen på arbetaren eller drängen har inte förändrats märkbart men det kanske inte räknas så länge vi har företag som håller landets ekonomi flytande..

 

Bedrövligt är det enda ord som kan beskriva eländet.

Kommentarer
Postat av: Ulrika Ring

...det är nog bara en tidsfråga innan den återinförs. Då i Utsökningsbalken och skuldsaneringslagen!Hej hopp!

//Ulrika

2010-01-23 @ 13:23:02
URL: http://insolvenssthlm.blogspot.com
Postat av: Inspirera

Hej och välkommen till de 14 :)Och som sagt vi har nog snart både motbok och ättestupa tillbaka snart om inget görs. :)

2010-01-26 @ 20:11:05
URL: http://inspirera-inspirera.blogspot.com
Postat av: Autodidact

Tack Inspirera.Motboken är inte långt borta, det hade jag tänkt ta i ett senare inlägg och ättestupan har vi ju snart om (M) får fortsätta sin utrotningstaktik mot pensionärer :/ Det är en skrämmande framtid vi sätter våra barn till..

2010-01-26 @ 21:35:20
URL: http://autodidact.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0