Lyxfälla?

Denna veckas gemensamma ämne är "Lyxfällan" och hur den påverkar allmänhetens syn på skuldsatta. Många som inte har någon erfarenhet av obestånd fördömer ofta hårt och kategoriskt den som har skulder hos kronofogden. Jag tänker i veckans inlägg berätta hur lätt det kan vara att hamna i okontrollerad skuld även om man är en sansad och ansvarsfull person som inte alls motsvarar den typ av personligheter som oftast framställs i tv-program som Lyxfällan.


Skuldsatt.
Prickad hos kronofogden.
Betalningsanmärkning.

 

Vad tänker du på när du läser dessa meningar och ord?

Jag har tidigare tänkt på slösaktiga människor som inte kan hantera kreditkort för av någon anledning har jag alltid kopplat skulder till kreditkort i första hand och lån i andra.
Själv är man ju inte så dum att man missbrukar krediten eller lånar utan säkerhet på för hög ränta eller hur? Man har ju koll på ekonomin liksom. Men är det verkligen så? Har du verkligen koll på ekonomin? Är alla som prickats av fogden verkligen slösaktiga och oansvariga? Jag själv fick mitt uppvaknande ganska abrupt då min syn på skuldsatta verkligen kom i ett nytt ljus.
Jag har aldrig tagit några lån, varken privata, bo- eller studielån. Jag har varit 'ansvarsfull'.

 

Jag har dock alltid haft ett bankomatkort, det har ju alla nu. Jag började för några år sedan handla över internet, de saker jag ville ha fanns bara i webbutiker så vad gör man? En dag kom ett erbjudande om kreditkort tillsammans med mitt årsbesked om hur mycket banken rövat av mina privata pengar. Dessa erbjudanden har jag alltid kastat och ignorerat men inte den här gången. Jag ville verkligen ha en del saker som bara fanns på internet och jag vill ju slippa postförskottsavgiften vilken man slipper om man betalar i förskott vilket man oftast bara kan göra via kortbetalning som i sin tur kräver att man har kreditkoppling. (åtminstone var det så förr, det har ändrats sedan dess)

 

Krediten var 10.000:-
Jag kontaktade banken och frågade om man verkligen måste ha en kredit eller om man bara kunde få betalfunktionen? Det gick inte alls. Man fick en faktura varje månad på det man betalat med krediten. Man betalade inte med sina egna pengar utan man betalade alltid med krediten som man sedan fick en faktura på. Okej då, jag provade.

 

De första månaderna gick som smort. Handlade jag för 100:- så kom det en faktura på 100:- Månaden efter hade jag inte handlat alls och då kom det en nollfaktura. Precis som det ska vara, jag var nöjd. Sedan hände något.. Jag slutade handla på internet och därmed slutade jag använda kreditkortet. Det kom nollfakturor månad efter månad tills det började dyka upp ören på fakturan. 0,34Kr i skuld men 0Kr att betala. Lite märkligt tyckte jag men eftersom jag inte behövde betala något så gjorde jag inte det. Örena växte och var snart uppe i 1Kr och då kontaktade jag banken. Ska jag verkligen betala 1Kr? Nej, kom svaret, det där regleras vartefter så du behöver inte betala. Fakturorna kom allt glesare så jag kontaktade banken igen. Ja, använder du inte kortet så kommer det inga fakturor, hette det då. Okej tänkte jag, allt väl så långt.

 

Sen en dag kom en faktura på 1300 kronor. Jag började fundera på om jag använt kortet men kunde inte komma på att jag hade det men eftersom jag var osäker så betalade jag ändå. Det var dumt. Jag skulle ha kontaktat banken istället. Jag hade dock bara två dagar på mig att betala och om så inte skedde så skulle jag få inkassokrav på summan enligt fakturan. Klart man betalar då, det går ju att reda ut i efterhand. Nix, det gjorde det inte, men det visste jag inte då.

 

Nästa faktura kom på samma summa. Jag kontaktade banken. De svarade lite undvikande och det kändes som att frågan var obekväm för dem. Jag krävde att få ett personligt möte för att reda ut det här. Det fick jag inte men jag var välkommen under deras öppettid för att ta en kö-lapp.

 

Diskussionen på banken var minst sagt bisarr.

De påstod att det hade blivit en restsumma som inte blivit betald på 34 öre, troligtvis hade det blivit en konstig avrundning som inte upptäckts. Den här restsumman hade sedan räntats och den summan hade räntats osv tills det blev flera hundra. Det var bara att betala.

 

Jag betalar inget som jag inte handlat för, sa jag, och om jag ska betala något så är det ju i så fall den första restsumman och godhjärtad som jag är så betalar jag inte 34 öre utan en hel krona så är ni skyldiga mig pengar istället men det bjuder jag på. Expediten uppskattade inte min humor. Mer allvarligt frågade jag hur de här örena hade kunnat växa till över tusen kronor utan att jag fakturerats? Jo, eftersom jag inte hade aktiverat kortet så hade summan växt i räntan och de kan inte fakturera endast ränta. Men jag hade ju betalat varenda faktura så hur kunde det finnas någon ränta alls? Jo, öresavrundningen fungerar så. Det gör den inte alls, envisades jag. Jag vill avsluta det här här och nu.

 

Visst kunde de avsluta det hela på stört, inga problem.

Expediten ringde deras kreditbolag och ville avsluta affären. Hon sa dock fullt hörbart att hon hade en kund som inte kunde hantera krediter och att det var bäst att klippa dennes kredit. Med en arg och hotfull blick från mig tillsammans med ett väsande om att jag faktiskt hörde vad hon sa så ändrades tonen något. Jag var redan dömd som ekonomiskt oansvarig trots att mina problem med krediten började när jag slutade använda kortet.

 

Sådär, då var allt avslutat. Jag sa att jag för över summan direkt från mitt konto så kan det inte bli några restsummor och det gick bra. jag orkade helt enkelt inte tjafsa mer utan ville bara ha hela affären ur världen. En direktöverföring från min bank till kreditbolaget borde göra susen och det höll expediten med om. I slutet av telefonsamtalet mellan min bank och bolaget så bekräftades att summan var noll och att jag inte skulle få fler fakturor utan jag var borttagen som kund i deras register. Bra, Äntligen. Tack för hjälpen.

 

En månad senare kommer en faktura på 134Kr.

Jag går till banken, kräver att få prata med samma expedit och påtalar högt och tydligt för alla så att även vakten som står och blänger i hörnet med handen på batongen hör att om inte det här ordnas upp i detta ögonblick så kommer jag att stämma både banken och kreditbolaget, anmäla om ekobrottslighet och ärekränkning samt bedrägeri. För att toppa det hela meddelade jag att jag redan hade ringt Sverker Olofsson (han med soptunnan) och han var mer än villig att ta upp mitt ärende i sitt program. Det hade jag naturligtvis inte men det fick effekt.

 

Samma expedit ringde upp kreditbolaget och undrade hur det här kunde ha hänt? Jo, den tid det tog för mina pengar att föras över från mitt konto till deras konto hade genererat en restsumma på detta belopp. Trots att de i telefon förra gången hade bekräftat att mina pengar förts över och att allt var nollat! De max 2 sekunder det tog att föra över pengarna hade genererat en ny skuld..

 

Jag tillkallar nu vakten och frågar om han har polismans befogenhet vilket han hade. Bra sa jag, arrestera den här personen och hennes chef. Jag anmäler den här banken för ärekränkning, bedrägeri och ekobrott. Vakten såg lite fundersam ut en stund.. sen sa han att han var anlitad av banken och var nödgad att stå på bankens sida men i fall av lagbrott var han tvungen att stå på lagens sida. Expediten tappar nu all färg i ansiktet och hela banken riktar sin uppmärksamhet mot oss.

 

Expediten hade fortfarande kreditbolaget i luren och det hördes en röst däri som sa något till expediten. Expediten sa ingenting, la på luren och sa att hon skulle reda ut det här men någon anmälan var inte nödvändig. Jag behövde inte betala något. Två dagar senare får jag bekräftelse om att jag inte längre var kund hos kreditbolaget. Inga betalningsanmärkningar fanns på mitt personnummer och jag var skuldfri.

 

Det här kära läsare är en 100% sann berättelse.

Jag har skinn på näsan och låter ingen trampa på mig. Jag tar ingen skit och jag drar mig inte för att dra saker inför rätta om jag vet att jag har rätt. Jag tror dock inte att alla därute i Sverige har samma tåga som jag eller kanske inte orken eller engagemanget. Man tror att man är maktlös mot den mäktiga banken men det är man inte om man bara ryter tillräckligt högt.

 

Det är inte alls svårt att bli skuldsatt eller prickad hos fogden. Det är alldeles för lätt. Min hyresvärd t.ex. skickar inkassobolagen på mig om jag är en dag sen med hyran. Det är deras policy. De godtar inga ursäkter heller eftersom det står i hyresavtalet som man själv skrivit på. Läser du igenom allt finstilt innan du skriver på något? Jag gjorde inte det förr men jag gör det nu.

 

Jag har fler berättelser om inkassobolag och kronofogdar men det här får räcka för den här gången.


Läs mer om lyxfällor på:
insolvenssthlm.blogspot.com
superskuldsatt.blogspot.com
resurspank.blogspot.com
obestand.blogg.se
metrobloggen.se/villerider
blogg.aftonbladet.se/18750
ljuramannen.blogg.se
affesblogg.blogspot.com
systemsnyltarna.blogspot.com
dwights13.blogspot.com
inspirera-inspirera.blogspot.com
fonzie.bloggspace.se
johnnyrockersblogg.blogspot.com

Angående utveckling

(lägger in ett inlägg från en gammal blogg bara för att ger er något att läsa.)

 

Tjenstehjon skall i sitt förhållande wara gudfruktigt, troget, flitigt, lydigt, nyktert och sedligt samt icke undandraga sig det arbete och de sysslor, husbonde skäligen föresätter. Är tjenstehjon försumligt, gensträfwigt, eller oordentligt och låter det sig ej rättas, eller wisar det sig otoget, okunnigt eller eljest odugligt i tjensten, må det derifrån skiljas med förlust af hela lönen, samt erhålle sådant betyg det förtjenar

 

Ur Svea Rikes Lag 1833,Legostadgan §10.

 

Det är tur att vi inte har den lagen kvar… Nuförtiden får man behålla en del av lönen i alla fall så lite har ju ändrats.. Hur länge finns det inga garantier för däremot, lagen är lite luddig på den punkten. Det är ju företagen och inte arbetaren som håller samhället flytande så det har väl ansetts bäst att låta företagen göra som de vill emedan hjonen får bita gräs eller smaka piska. Det känns väl sådär att Sverige inte har förändrats mer på 200 år, då var vi ett U-land, idag sägs vi vara ett I-land men jag vet inte hur de räknar vid den bedömningen. Vanligt folk lever under i stort sett samma förhållanden förutom att vi idag har tv, internet och mobiltelefoner. Synen på arbetaren eller drängen har inte förändrats märkbart men det kanske inte räknas så länge vi har företag som håller landets ekonomi flytande..

 

Bedrövligt är det enda ord som kan beskriva eländet.

Ny blogg(are)

Tjoho.. I am a blogger som J.F. Kennedy skulle ha sagt.

 

Jo, jag har bloggat för.. men inte så mycket som blondinBella eller amandavardet men däremot mycket mer informativt och kvalitativt.

 

Den här bloggen är startad på begäran av Ljuramannen och vem är jag att säga emot denna digra personlighet? Bloggning kommer (förhoppnngsvis i mån av tid och liknande) att ske en gång i veckan, troligtvis onsdagar.

 

Jag kommer att blogga om det mesta som faller mig in och jag skyr ingenting. Jag har åsikter om det mesta och jag räds inte att förmedla dem till den som orkar läsa. Jag vill så här i begynnelsen åberopa den i svensk grundlag inskrivna åsikts och yttrandefriheten. Naturligtvis ska man inte smutskasta privata individer eller förtala personer i allmänhet men pissar ni på mig så pissar jag tillbaka. Det är min födslorätt och ett privilegie som varje enskild medborgare har.. det gör oss alla unika i uniform enighet som nation.

 

Svenskar är ett förteget folk som likt öststatsbor står i köer långa som avloppsledningar dagarna i ända, svenskar tiger hellre stilla som guld än talar som silver. Svenskar går på allt som sägs i media och litar blint på politiker eftersom de själva har valt dem ( för det vet ju alla att man gör ett mycket medvetet val när man kryssar för ett namn på valsedeln..) Svenskar är grå och tråkiga, tysta som möss när vi är nyktra och frispråkiga som amerikanska turister på semester när vi är fulla. Utomlands ses vi som exotiska, sexuellt frigjorda och allmänt gemytliga med vår glada språkmelodi och våra skojiga ord. Svenska kvinnor har stora bröst och är blonda emedan svenska män är muskulösa och tystlåtet sexiga. Inomlands är vi blekfeta, plattbröstade, frigida tråkmånsar som inte vågar säga ifrån ens när vår regering glatt låter borgare kalla sig för arbetarvänliga och låter oss tro att de tio miljarder vi årligen betalar till EU-medlemskapet faktiskt ligger till vår fördel trots att vi fortfarande efter över ett decenium inte sett skymten av en enda fördel på grund av att vi är ett av det högst betalande men tyvärr minsta medlemsländerna i hela unionen.

 

Den här svensken är inte som andra svenskar.

 

Visserligen är jag tråkig, grå och tycker att det är fullt normalt att stå i kö i flera timmar men jag är inte rädd för att säga min mening utan att vara full. Jag slutade dricka för snart tio år sedan och sedan dess har jag byggt upp en otrolig aggression på det mesta runt omkring mig som jag tydligen fick utlopp för när jag drack (nackdelen är väl att jag inte minns något av det men det kan inte ha varit bra) Nu måste jag få ut denna ilska någonstans och eftersom jag inte vill slå min fru eller förgripa mig på mina barn så väljer jag att blogga ut skiten i etern i stället, till eder fröjd och gamman natürlich.
Kommentera gärna eller håll käften. Jag bryr mig inte.

 

Vill ni blogga om min blogg (vilket verkar vara populärt istället för att rakryggat ta debatten på plats) så vill jag gärna ha länkar till era påhopp eller berömmelser..

 

Hur som helst, idag är inte bloggardag så nu tänker jag inte skriva mer.

RSS 2.0